OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
Muziekopleiding


Muziek maken is een prachtige hobby. Als u graag een muziekinstrument wilt leren bespelen, kunt u muzieklessen gaan volgen via de muziekvereniging "Koningin Wilhelmina" op een hout- blaas- of slagwerkinstrument. Natuurlijk geldt 'jong geleerd is oud gedaan', maar het leren bespelen van een muziekinstrument kan op elke leeftijd. 

Vanaf de leeftijd van cq. 8 jaar kan muziekles worden gevolgd op het gekozen muziekinstrument. Muzieklessen worden via de vereniging afgenomen bij de stichting SMO. SMO regelt voor alle muziekverenigingen in de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum de muzieklessen. Muzieklessen worden gegeven door gekwalificeerde en ervaren muziekdocenten.

De lessen zijn wekelijks en volgen de reguliere schoolweken met cq. 38 lessen per jaar. Lessen duren 20 minuten voor niveau A/B en 30 minuten voor niveau C/D. Niveau A/B is in principe de eerste 4 jaren muziekles, en niveau C/D de daaropvolgende 4 jaren muziekles.

Met muziekles kan in principe elk moment worden begonnen, maar het exacte aanvangsmoment is afhankelijk van de muziekdocent.

Neem voor vragen over muziekles of opgave contact op met het secretariaat van de vereniging.  

Image

Leerlingenorkest

Nadat de basisvaardigheden van een instrument zijn aangeleerd, kan er al spoedig worden meegespeeld met ons leerlingenorkest. Gemiddeld is dit al een half jaar nadat is begonnen met muziekles.

Welk instrument moet ik kiezen?

Bij het leren bespelen van een muziekinstrument is er natuurlijk keuze uit veel muziekinstrumenten. Hieronder staan de verschillende instrumenten die bij onze vereniging worden gebruikt en waarop u muziekles kunt krijgen. We verdelen de instrumenten in drie groepen: Houtblazers, koperblazers en slagwerk:

Houtblazers
Houtblazers zijn instrumenten die van hout gemaakt zijn. Er zijn een paar uitzonderingen: de dwarsfluit en de saxofoon. Deze instrumenten zijn van metaal gemaakt, maar horen toch bij de houtblazers. Bij dwarsfluiten is dit zo omdat ze vroeger wel van hout gemaakt werden. De saxofoon heeft kenmerken van de houtblazers klarinet en hobo. Binnen de groep houtblazers zijn weer drie soorten:

Fluiten: dwarsfluit en piccolo
Het verschil tussen fluiten en andere houtblazers is dat fluiten geen gebruik maken van een riet om door te blazen. De dwarsfluit bestaat uit een buis met kleppen. Er worden tonen (geluid) gemaakt door te blazen tegen de scherpe rand van het mondgat.

 

Image

Enkel rietinstrumenten: klarinet en saxofoonImage
Rietinstrumenten gebruiken een riet om geluid te maken. Door te blazen door het riet ontstaat er een trilling en zo geluid. De klarinet en saxofoon hebben een enkelriet, gemaakt van bamboe, dat geplaatst wordt tegen een mondstuk.


Dubbel rietinstrumenten: hobo en fagot
De hobo en fagot gebruiken een dubbelriet. Dit bestaat uit een staafje waarop twee rietdelen worden geplaatst. Deze rietdelen zorgen voor het maken van het geluid.
Image

Koperblazers
Koperblaasinstrumenten zijn helemaal van metaal gemaakt. Bovendien maken deze koperblazers gebruik van ventielen en niet van kleppen zoals houtblazers. Een belangrijk kenmerk van de koperblaasinstrumenten is dat ze meestal uit drie delen bestaan: het mondstuk, de buis en de klankbeker. Tonen worden gemaakt door lucht te persen in het mondstuk, waarbij de lippen van de bespeler gaan trillen. Zo ontstaan luchttrillingen. Deze luchttrillingen vermenigvuldigen zich in de klankbuizen en worden verspreid in de klankbeker.
Image
Image

Slagwerk
Er zijn heel veel verschillende slaginstrumenten: De slaginstrumenten worden verdeeld in de volgende groepen:

Membrafonen
Slaginstrumenten met een vel, dat in trilling wordt gebracht. Je slaat op de trom met je handen of met stokken. Soms worden vegertjes gebruikt.
Image

Idiofonen
Slaginstrumenten die geen vel hebben en zelf in trilling worden gebracht. Idiofonen bestaan al heel lang. Het begon toen de primitieve mens stokken, stenen en beenderen op elkaar sloeg, om het ritme van zijn klappende handen en stampende voeten te versterken. Door verschillende materialen van verschillende lengte te gebruiken, kreeg men meerdere tonen. En door de vorm van het materiaal te veranderen kon men een ander soort geluid laten horen.
Image

Combinatie van membranofonen en idiofonen

Image

Meer informatie

Als u nog niet precies weet welke instrument u wilt leren bespelen, dan bent u van harte welkom om een bezoek te brengen aan een muziekrepetitie van een van de onderdelen van de muziekvereniging "Koningin Wilhelmina" om nader kennis te maken met de verschillende muziekinstrumenten. U kunt hiervoor een afspraak maken met het secretariaat. Zie voor meer informatie over de tarieven van de muziekvereniging de sectie Lid worden?
 

Gold