OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.


 
Open dag IVAK zaterdag 11 september 2010
28 August 2010
ImageAltijd al een muziekinstrument willen leren bespelen? Dan is het volgende wellicht interessant voor u: op zaterdag 11 september 2010 vindt de open dag plaats van het IVAK. Het opleidingsinstituut in Delfzijl voor muziekles op een verscheidenheid aan blaas- en slagwerkinstrumenten. De muziekvereniging “Koningin Wilhelmina” zal hier ook aanwezig zijn. Kom gerust langs op de open dag om nader kennis te maken met verschillende muziekinstrumenten, het opleidingsprogramma van het IVAK, en ook direct onze vereniging. Waarom onze vereniging? Het nemen van muziekles bij het IVAK via de muziekvereniging “Koningin Wilhelmina” is in de eerste plaats veel voordeliger dan particulier les (een verschil wat kan oplopen tot honderden Euro’s per jaar). Maar in de tweede plaats, en misschien nog wel veel belangrijker, is de mogelijkheid om bij de muziekvereniging “Koningin Wilhelmina” al heel gauw in groepsverband samen te spelen. Dit al na gemiddeld slechts een half jaar muziekles. Lidmaatschap van de muziekvereniging “Koningin Wilhelmina” brengt daarnaast nog een scala aan voordelen met zich mee, maar daarover kunt op onze website nog veel meer lezen. De open dag van het IVAK vindt plaats aan het Abel Tasmanplein 4 in Delfzijl, van 13:30 uur tot en met 16:00 uur. Wij ontmoeten u graag bij onze stand op 11 september as.
 
Jongerendelegatie weer terug in Delfzijl
11 August 2010
Image
Na een reis van bijna 24 uur, is de jongerendelegatie op dinsdag 10 augustus weer teruggekeerd uit Shunan City, Japan. Om 21:30 uur arriveerde de bus bij het clubgebouw van de muziekvereniging “Koningin Wilhelmina” in Farmsum. Onder luid applaus van vele familieleden en vrienden stapten de 14 deelnemers en 4 begeleiders uit de bus. In het clubgebouw werd nog een drankje genomen, waarna de voorzitter van de vereniging de reis afsloot met enkele woorden. De uitwisseling met Shunan City zat erop. Maar wat een week heeft iedereen beleeft. Het vertrek uit Shunan City was emotioneel en nu weer terug in Nederland dringt pas bij iedereen goed door hoe uniek de belevenis van afgelopen week was. Er zijn vele duizenden foto’s gemaakt, er zijn video’s gemaakt en er zijn zoveel mooie verhalen om te vertellen. Maar nog belangrijker: met de uitwisseling zijn de vriendschappelijke banden tussen Shunan City en Delfzijl verder verstevigd. Op bestuurlijk niveau, maar natuurlijk ook vooral tussen de inwoners van beide plaatsen. Als over een poosje alle indrukken enigszins zijn verwerkt, organiseert de vereniging een avond voor de deelnemers, familie e.d. waarop een selectie van de foto’s wordt getoond en de bijzondere reis nog eens weer kan worden besproken. Voor volgend jaar zomer tekenen wij weer voor de organisatie, wanneer Delfzijl gastheer is voor een Japanse delegatie van 15 jongeren uit Shunan City.
 
Wervelend afscheidsfeest in Shunan City
08 August 2010
ImageOp zondag 8 augustus brachten de jongeren een dag door met het gastgezin. Ieder gastgezin organiseert een eigen programma. De een bezoekt een tempel, de ander bezoekt een sportles. Er is veel variatie. De bestuurlijke delegatie kreeg op deze dag een rondtocht door de prefacture Yamaguchi aangeboden, waarbij enkele tempels werden bezocht, alsmede een prachtige Japanse tuin in de kustplaats Hofu. Al met al een zeer interessante dag. In de avond werd voor iedereen het afscheidsfeest gehouden. Meer dan 130 gasten waren aanwezig, waaronder de burgemeester van Shunan City. Het afscheidsfeest was wervelend. Er waren prachtige muzikale optredens van het Shunan Children’s Choir, een traditioneel Japanse dans uitgevoerd door een zeer jong Japans meisje, een muzikaal optreden op traditionele Japanse snaarinstrumenten, een demonstratie Karate, en natuurlijk een optreden van onze eigen delegatie. De jongeren hadden een klompendans ingestudeerd, dat zeer goed werd ontvangen. Direct daarna gaf de gehele delegatie een toegift met het gezongen lied ‘Daar bij die molen‘. Natuurlijk voor onze zusterstad met de kopie van de molen ‘Aeolus’ zeer toepasselijk. Naast een toespraak van de burgemeester van Shunan City, gaf ook burgemeester Emme Groot een toespraak en de voorzitter van de vereniging, Johannes Swart. Beiden nodigden van harte een Japanse delegatie uit voor een tegenbezoek aan Delfzijl volgend jaar en onderstreepten de enorme waarde van het uitwisselen van jeugdigen tussen beide plaatsen. De uitwisseling dit jaar was een groot succes. Na het overweldigende afscheidsfeest keerde iedereen terug naar het gastgezin en hotel. Morgenvroeg vertrekt de delegatie terug naar Fukuoka, waarna men overmorgen terugvliegt naar Nederland. Om omstreeks 20:00 arriveert de delegatie op dinsdag 10 augustus weer in Farmsum. Tot zover uit Japan, zeggen wij tegen iedereen sayanora, tot ziens, en ontzettend bedankt voor de ongelofelijk mooie week in Shunan City, Japan.
 
Een dag vol contrasten in Japan
07 August 2010
ImageZaterdag 7 augustus was een dag met een scherp contrast. Werd er in het einde van de ochtend een bezoek gebracht aan Hiroshima, zo werd in de avond deelgenomen aan het traditioneel feestelijke Sun Festival in Shinnanyo, een onderdeel van Shunan City. De reis naar Hiroshima was prachtig. De bijna twee uur durende reis werd onderbroken met een bezoek aan de Kinsai Bridge. Deze volledig van hout gemaakte brug is een ware bezienswaardigheid in dit gedeelte van Japan. In Hiroshima aangekomen, werd eerst een bezoek gebracht aan het Atomic Bomb Memorial Site. Dit is een gebouw die slechts 140 meter was verwijderd van het epicentrum van de atoombominslag en waarvan het betonnen geraamte deels de krachten van de atoombom heeft weerstaan. Een zeer indrukwekkend gezicht. Daarna volgde het bezoek aan het Hiroshima Peace Memorial Museum. Een museum volledig gericht aan de vernietiging van Hiroshima met de atoombom, de gevolgen daarvan, en de wederopbouw van Hiroshima. Voor de bestuurlijke- en jongerendelegatie een zeer indrukwekkende belevenis. Iets wat ook voor het leven op het netvlies gegrift zal blijven staan. Na het bezoek aan Hiroshima, ging de reis terug naar Shunan City, waar in Shinnanyo werd deelgenomen aan het traditionele Sun Festival. De delegatie liep in de optocht achter de Fukugawa basisschool marching band aan, die veelvuldig het Grunnens Laid speelde naar een arrangement wat de vereniging op verzoek een aantal maanden geleden heeft toegestuurd. Indrukwekkend, vooral gezien de jonge leeftijd van de muzikanten. Ook de discipline bij de kinderen was bewonderingswaardig, gelet op de temperaturen van boven de 35 graden in de volle zon. Geen wanklank te bekennen en iets waarvan zelfs onze vereniging een voorbeeld kan nemen. De delegatie zong uiteraard het Grunnens Laid uit volle borst mee. Bij de openingsceremonie werd de delegatie uit Delfzijl voorgesteld aan de inwoners van Shunan City, waarbij burgemeester Emme Groot kort werd geinterviewd. Na het Sun Festival keerde de jongeren terug naar het gastgezin. De bestuurlijke delegatie mocht genieten van een voortreffelijk diner vanaf een berg met een prachtig uitzicht over de gehele stad Shunan City. Het was voor iedereen weer een dag om nooit te vergeten. Morgen staat voor de jongeren een dag met het gastgezin op het programma. De bestuurlijke delegatie maakt een rondtour door de prefecture Yamaguchi, waarna in de avond het afscheidsfeest alweer volgt.
 
Sail in Shunan City
06 August 2010
ImageOp vrijdag 6 augustus luidden om 10 over 8 in de ochtend in Shunan City de sirenes. Het is op dat moment precies 65 jaar geleden dat de atoombom viel op de stad Hiroshima in Japan. Morgen staat het bezoek van de delegatie aan Hiroshima op het programma. Vandaag stond in het teken van het sail-evenement Sail On Shunan 2010 en een bezoek aan de chemische bedrijven in Shunan City. Sail on Shunan 2010 werd om 10 uur geopend met de binnenkomst van twee prachtige tall ships, waaronder de Nippon Maru. De binnenkomst werd muzikaal omlijst door het mannenkoor Hansen Nipponmaru en de top marching band uit Japan. Dat laatste was een absolute lust voor de ogen en oren. Wat een prachtige muziek met een weergaloze show werd er gegeven. Na de openingswoorden werd de bestuurlijke delegatie welkom geheten op de tallship Nippon Maru voor een ontvangst met de kapiteins en burgemeester van Shunan City. Sail on! Shunan 2010 is een DelfSail in het klein, maar met twee 4-masters een enorm spektakel. In de middag bracht de bestuurlijke delegatie een bezoek aan Teijin Aramide en Tosoh Corporation. Met het laatste bedrijf vormt AkzoNobel de joint venture Delamine BV op het Chemiepark van Delfzijl, door wie in 1990 de zusterstadrelatie tussen Delfzijl en Shunan City vorm werd gegeven. In de avond was de bestuurlijke delegatie uitgenodigd bij de welkomsreceptie van de bemanning van de twee tall ships van Sail On! Shunan 2010. Een prachtige receptie, met zang en veel ontmoetingen met de officieren en bestuurders van Shunan 2010. Er zijn veel visitekaartjes uitgewisseld en natuurlijk is er een uitnodiging uitgegaan aan de kapiteins van de twee tall ships om over circa 5 jaar naar de volgende DelfSail te komen in Delfzijl. Burgemeester Emme Groot feliciteerde de organisatie met Sail On! Shunan 2010 en kon tijdens de welkomsreceptie in een toespraak de aanwezigen wat vertellen over Delfzijl, haar industrie en datgene wat Delfzijl toch zo uniek maakt in Nederland. Voor de bestuurlijke delegatie was het opnieuw een gedenkwaardige dag. De jongeren delegatie verbleef de hele dag bij het gastgezin. Morgen bezoekt de bestuurlijke- en jongerendelegatie Hiroshima en zal de delegatie in de avond deelnemen aan het traditionele Sun Festival in Shunan City. Ongetwijfeld wordt dat opnieuw een zeer gedenkwaardige dag.
 

Gold